Lietuvoje sojų vaško žvakės dar gana naujas produktas. Tačiau jos labai greitai užkariauja pirkėjų širdis! Šiame straipsnyje norime jums papasakoti, kas pirmieji sugalvojo pabandyti pagaminti vašką iš sojų pupelių, kodėl sojų vaškas yra vadinamas parafino alternatyva bei kodėl jūs turėtumėte rinktis sojų vaško žvakes!
Kodėl pastaraisiais metais sojų vaškas tapo toks populiarus?
Ilgą laiką žvakės buvo gaminamos arba iš natūralaus bičių vaško, arba iš sintetinės jo alternatyvos – parafino. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai parafiną susiejo su vėžio rizika. Pasirodo, degdamas šis išskiria įvairius toksinus, kurie yra kenksmingi mūsų sveikatai. Todėl parafino žvakės turėtų būti deginamos tik lauke ar atvirose, gerai vėdinamose patalpose.
Pastaraisiais metais žmonės vis labiau domisi ekologijos, sveikatos temomis. Todėl nenuostabu, kad šis domėjimasis paveikė ir žvakių gamybą. Vis daugiau žmonių ieško alternatyvų parafinui. Natūralios bičių vaško žvakės ne visada yra gera alternatyva. Pavyzdžiui, jos pačios turi specifinį kvapą, todėl nėra tinkamos aromatinės (kvapiosioms) žvakėms gaminti.
Štai todėl sojų vaškas – baltas, praktiškai bekvapis – tapo populiariu pasirinkimu. Jį lengva „paversti“ tokia žvake, kokios norite. Tiek atspalvio prasme, tiek ir aromato. Sojų vaško žvakės gali būti natūralios baltos ar nudažytos norima spalva. Jas lengva prisotinti pasirinktu aromatu ar jų mišiniu. Be to, lyginant su natūraliu bičių vašku ar palmių, kokosų vašku, sojų vaško kaina yra patrauklesnė.
Trumpa istorija: kada buvo atrastas ir pradėtas naudoti sojų vaškas
Jau sužinojome, kad sojų vaškas ir iš jo gaminamos žvakės išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Tačiau ar tai reiškia, kad sojų vaškas primą kartą taip pat buvo pagamintas tik dabar? Pasirodo, jo istorija yra kiek senesnė ir ilgesnė.
1996 metais du Purdue universiteto (JAV) studentai F. Mulvaney ir R. Howard išrado šį vašką atlikdami profesoriaus paskirtą darbą. Pristatę darbą profesoriui jie sulaukė palankaus vertinimo, o vėliau kiekvienas jų laimėjo po 2500 dolerių prizą už inovatyvų sojų panaudojimą. Prizas buvo įsteigtas Purdue universiteto Agronomijos fakulteto ir Indianos valstijos sojų pupelių tarybos (angl. Indian Soybean Board).
Tiesa, tai nebuvo pats pirmasis bandymas sukurti sojų vašką – jų būta ir anksčiau, bet būtent ši studentų pora ištobulino procesą ir sukūrė vašką, pranašesnį už pirmtakus. Jis iš tiesų buvo realiai pritaikomas, reikiamos konsistencijos. Reikia paminėti, kad kurdami augalinės kilmės vašką, studentai nė neplanavo jo naudoti žvakių gamybai. Pirminė studentų idėja buvo sukurti ekologišką vaško alternatyvą slidinėjimo įrangai sutepti. Tuo metu buvo naudotas vaškas, gaminamas iš naftos, o slidinėjant jo likučiai likdavo gamtoje. Todėl studentai nusprendė sukurti augalinį vašką, kuris net ir likęs gamtoje bei patekęs į gruntinius vandenis nekeltų grėsmės ekosistemai.
Vėliau buvo daug bandymų pritaikyti sojų vašką įvairiose srityse. Vienur jis išpopuliarėjo, kitur – ne, tačiau šiandien galima be abejonių pasakyti, kad žvakių gaminimo srityje jam neabejotinai pasisekė!
Kodėl sojų vaško žvakės patinka ir gamintojams, ir pirkėjams
Mums, kaip gamintojams, sojų vaškas patinka dėl savo kainos ir kokybės santykio. Jis leidžia pasiūlyti kokybiškas, nekenksmingas žvakes konkurencinga kaina. Be to – vaškas yra gana neutralus, todėl jį lengva nudažyti norima spalva ar prisotinti pasirinkto aromato. Tai leidžia užtikrinti geriausią patirtį deginant sojų vaško žvakes. Tokio paties dydžio sojų vaško žvakė dega kiek ilgiau nei pagaminta iš parafino, o tai puikus priedas prie ir taip šaunios medžiagos žvakių gamybai!
Pirkėjai gali džiaugtis plačiu spalvų ir aromatų pasirinkimu. Taip pat gali būti ramūs degindami žvakes tiek lauke, tiek namuose – nes sojų vaškas neišskiria kenksmingų medžiagų, todėl yra saugus naudoti uždarose patalpose.